Valencià Valencià | Castellano Castellano
Cercador

Museu Valencià del Paper

Museu Valencià del Paper

Enllaç MVPEL MUSEU VALENCIÀ DEL PAPER

El Museu Valencià del Paper de Banyeres de Mariola, va ser inaugurat el 25 de març de 1997, en un primer emplaçament situat en la torre medieval de la Font Bona.
Davant de l'escassetat d'espai disponible, es va procedir a la restauració i habilitació del palauet denominat "Vila Rosario", rodejat d'una bell parc, gràcies a la iniciativa econòmica de l'Ajuntament. L'actual ubicació va ser inaugurada el 21 de maig de 1999.
El Museu Valencià del Paper és l'únic en el seu gènere existent a la Comunitat Valenciana. Oferix una àmplia visió històrica, econòmica i social sobre l'evolució de l'elaboració del paper, des dels seus orígens en Xina, any 105 d.C., passant per la seua introducció a Europa a través de Xátiva i ressaltat la seua importància posterior en tot Espanya, però especialment a la Comunitat Valenciana, primera zona paperera durant algunes dècades en l'elaboració del paper de fumar.
Però el Museu Valencià del Paper és també un museu viu i en este sentit es realitzen demostracions amb l'elaboració manual de paper, projecció de documentals, edició d'obres de tema paperer, exposicions...
La seua biblioteca, una de les primeres en el seu gènere, oferix, junt amb el fons documental de filigranes, llibrets de paper de fumar..., un espai idoni per a la investigació.
 
Planta semisoterrani.
En ella es troba el taller d'elaboració de paper a mà, en el que els visitants poden elaborar el seu propi full, alhora que observen el procés i la importància del reciclat d'esta matèria.
 
Planta baixa. Vestíbul
Una sèrie de panells oferixen l'evolució història general de paper, presentant els nuclis paperers de la Comunitat Valenciana i els molins del curs del riu Vinalopó. Dos vitrines exposen els artefactes utilitzant-se en l'elaboració manual del paper i les obres editades sobre el mateix.
Sala A
Els panells ressalten la importància del paper en Xátiva, Alcoi i Bunyol, junt amb el moment de l'invent de la màquina contínua (maqueta, còpia exacta d'una dels nostres molins). Una vitrina mostra la importància de Banyeres de Mariola en la manipulació de papers.
Sala B
Els panells oferixen una panoràmica de les primeres matèries i productes utilitzats en l'elaboració del paper (fabricació a mà, productes i papers). També es mostra una màquina d'imprimir.
 
Planta primera
En distints panells i vitrines es mostra l'evolució històrica i tècnica del paper de fumar, especialment a la Comunitat Valenciana, amb dedicació primordial a la zona paperera de Mariola. S'exposen reproduccions i maquetes de màquines destinades a l'elaboració dels llibrets de paper de fumar, junt amb una extensa mostra dels mateixos, així com elements complementaris com ara maquinetes d'embolicar cigarrets, articles de propaganda, etc.
 
Planta segona
Es dedica a la sala d'exposicions monogràfiques, amb mostres temporals sobre diversos temes paperers. Alternativament, s'organitzen en la mateixa cursos de formació i celebració de conferències.

 
 
Parc Municipal de Vil·la Rosario s/n
Telf: 965 567 770
http://www.museuvalenciadelpaper.com/
 
 
Horari d'hivern (d'octubre a maig): dimecres i dijous de 13 a 14h i de 17 a 19h. Divendres, dissabte i diumenge de 12 a 14h i de 17 a 19h. Dilluns i dimarts tancat.
 
Horari d'estiu (juny i setembre): dimecres i dijous de 13 a 13:45h i de 18 a 19:45h. Divendres, dissabte i diumenge de 12 a 13:45h i de 18 a 20h. Dilluns i dimarts tancat.
 
Horari especial juliol i agost: dimecres i dijous de 13 a 13:45h. Divendres, dissabte i diumenge de 12 a 13:45h. Dilluns i dimarts tancat.
 
Preu d'entrada: 1.50 Euros i 0.75 Euros (carnet jove, jubilats, desocupats i grups de 20 o més)
Imagen de Contenido

Ajment. de Banyeres de Mariola. 2022