Valencià Valencià | Castellano Castellano
Cercador

Festes

Festes

Des del punt de vista cultural es pot dir que Banyeres de Mariola és un poble ric en manifestacions culturals i festives que contribuïxen d'una manera molt especial a construir una identitat col·lectiva.

Del 22 al 25 d'abril se celebren a Banyeres les FESTES DE MOROS I CRISTIANS EN HONOR EN SANT JORDI, declarades d'Interés Turístic Nacional. Actualment, els actes de la Festa es desenvolupen al llarg de quatre dies.Festes MiC En la vespra de Sant Jordi, té lloc la desfilada de les bandes de música que intervindran en la mateixa i, a la vesprada, té lloc l'entrada o vistosa desfilada de totes les comparses, al compàs de les marxes cristianes i mores. Finalitzada esta i, després del sopar, té lloc la Retreta, recorregut informal per varis carrers de festers i veïns, amb vistosos fanals a què es pren foc en la Plaça Major, una vegada finalitzat el mateix.
El dia del patró, 23 d'abril, se celebra una solemne missa major al matí, recorrent a la vesprada la processó els principals carrers, amb tots els festers i nombrosos veïns.
El tercer dia és denominat dels trons, ja que té lloc, simbòlicament, la conquista del castell pels mahometans i la posterior reconquista dels cristians, amb solemnes ambaixades o parlaments al·lusius.
El quart i últim dia és entranyable per quant significa un homenatge i record de tots aquells que ens han deixat. Partint del Morer, masia des d'on va fer la seua entrada solemne la Relíquia de Sant Jordi, s'ascendix disparant arcabussos fins al cementeri, on té lloc la celebració d'una missa a l'aire lliure. Finalitzada la mateixa, festers i no festers acampen en la contornada de l'ermita del Sant Crist, on, després de l'esmorzar té lloc la proclamació i alçament dels capitans de l'any pròxim. Al migdia, es baixa disparant fins la població, on, en la vesprada, té lloc el trasllat de la xicoteta imatge de Sant Jordi, per cada comparsa, al domicili del nou capità.
 
 
 
CARTELL DE FESTES 2008
 
Imagen de Contenido 
 
 
ENTRAETES 2008

23 de març

Diumenge

Contrabandistes 

23 de març 

Diumenge

Cristians

28 de març

Divendres

Maseros

29 de març

Dissabte

Jordians

04 d'abril

Divendres

Moros Vells

05 d'abril

Dissabte

Moros Nous

11 d'abril

Divendres

Califes

12 d'abril

Dissabte

Estudiants

18 d'abril

Divendres

Pirates

19 d'abril

Dissabte

Marrocs

 
 
  L'any 1780 arriba a Banyeres la Relíquia de Sant Jordi traslladada des de Roma pel banyerí Pare Juan Bautista Domenech. Amb este motiu, el primer cap de setmana de setembre es tornen a celebrar les festes de Moros i Cristians.
Bianualment també compten amb la representació de la Llegenda de Sant Jordi, espectacle on participen més de dos-centes persones.
 

Fira malenaEn el mes de juliol tenen lloc LES FESTES EN HONOR A LA PATRONA SANTA MARIA MAGDALENA. Durant tot el mes es fan diverses activitats culturals, religioses i festives, que cada vegada tenen major acceptació per part del públic. La Fira Medieval es munta pel centre de la població el segon cap de setmana d'este mes i és visitada per centenars de persones de la contornada de Banyeres.
 

Una altra festa destacada és la de SANTA LLÚCIA, que correspon a una antiga tradició com a patrona del sector paperer. Esta festa es commemora el cap de setmana més pròxim al 13 de desembre. En estes dates és quan se celebra, bianualment, el Concurs de Vestits de Paper.
 

També faria falta destacar nombroses festes de barri que durant tot l'any se celebren a Banyeres.
 
Ajment. de Banyeres de Mariola. 2023