Valencià Valencià | Castellano Castellano
Cercador

Festes de moros i cristians

Festes de moros i cristians


Imagen de ContenidoBanyeres és un poble que continua conservant les tradicions festives i culturals dels seus avantpassats,  és per això que és ric en manifestacions d'aquest tipus. A més en la seva cultura, és imprescindible la vivència d'aquestes experiències festives que omplin als seus habitants, així com a tots els seus visitants, d'orgull i emoció.

FESTES DE MOROS I CRISTIANS

En abril del 22 al 25 es celebren les festes de Moros i Cristians en honor a Sant Jordi, declarades d'interés turístic Nacional. Durant els quatre dies, els actes que es celebren són molt diversos. Imagen de ContenidoEl dia 22 d'abril té lloc pel matí la desfilada i ofrena de bandes de música que intervindran en les festes, i per la vesprada, l'Entrada on totes les comparses desfilen al compàs de la música, revivint tots els sentiments que més els enorgulleixen. Al finalitzar té lloc la retreta, recorregut informal per diversos carrers de la localitat, amb fanals fets pels propis festers, que acaben sent cremats en la plaça major.

El dia 23 és el dia del patró. A primera hora del matí es celebra la diana, en la que una esquadra de cada comparsa desfila i concursa amb la resta pel primer premi. A mitjan matí té lloc la missa en honor al patró Sant Jordi. A la vesprada, la desfilada infantil i la processó, que torna a ser motiu de reunió.

Imagen de ContenidoEl dia 24 es denomina dia dels trons ja que té lloc, simbòlicament, la conquesta del castell pel bando moro i la posterior reconquesta dels cristians, amb solemnes ambaixades. A més al finalitzar aquestes ambaixades es representen unes altres de tipus humorístic, on de manera informal i graciosa parodien situacions actuals.

Per a finalitzar, l'últim dia es dedica a l'homenatge i record d’aquells què ens han deixat. Partint del Morer,  masia on va fer la seva solemne entrada la Relíquia de Sant Jordi en 1780, s’ascendeix disparant arcabussos fins al cementeri, on té lloc la celebració de la missa a l'aire lliure. És aquest un acte únic dins de les festes de moros i cristians, on els banyerins senten com ningú el record als seus éssers difunts més volguts.  Finalitzada la mateixa festers i no festers es reuneixen en la contornada de l'ermita del Sant Crist, on té lloc la proclamació i alçament dels capitans de l'any pròxim. Al migdia es descendeix disparant cap a la població, on a la vesprada té lloc el trasllat de la xicoteta imatge de Sant Jordi per cada comparsa al domicili del nou capità.

Aquestos actes no serien el mateix sense la presència dels nostres visitants que observen amb especial atenció cada un d'aquestos, que no deixa de ser especial i característic.
                    
 
                                           CALENDARI  ENTRAETES 2016
 

BÀNDOL CRISTIÀ

Cristians

Dissabte  16 d'abril a les 23'00 h.

Estudiants

Dissabte 12 de març a les 20'00 h.

Maseros

Dissabte 9 d'abril a les 20'00 h.

Contrabandistes

Diumenge 27 de març a les 12'00 h.

Jordians

Dissabte 9 d'abril a les 23'00 h.

BÀNDOL MORO

Moros Vells

Dissabte 12 de març a les 23'00 h.

Moros Nous

Dissabte 2 d'abril a les 23'00 h.

Marrocs

Divendres 15 d'abril a les 23'00 h.

Pirates

Dissabte 2 d'abril a les 20'00 h.

Califes

Dissabte 16 d'abril a les 20'00 h.

                    

PROGRAMA D'ACTES FESTES 2016


Imagen de Contenido


 
 
Per a més informació contactar amb:

________________________________________

Imagen de Contenido

TOURIST INFO BANYERES DE MARIOLA
Parc de Vil·la Rosario s/n
03450 - Banyeres de Mariola (España)
Tel: +34 965 567 453
Fax: +34 965 566 668
E-mail: banyeres@touristinfo.net
www.comunitatvalenciana.com

902 123 212

Horari: de dimarts a divendres de 9 a 14h

Dissabtes, diumenges i festius  de 10 a 14h.


Ajment. de Banyeres de Mariola. 2024